Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gıdaların bozulmasını engelleyerek muhafaza sürecinin uzamasına katkı sağlayan derin dondurucular, gündelik hayatımızın önemli beyaz eşyalarından biridir. Mevsimi olmayan meyve ve sebzeleri dahi mevsiminde tüketiyormuş hissini yaşatarak, gıdaların ilk günkü tatlarını korumaya yardımcı olur. Bu yüzden satın almak isteyenlerin aklına gelen ilk soru, derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli oluyor.

Derin dondurucu alırken en iyi derin dondurucu yorumlarını dikkate almalı, hangi tip derin dondurucu daha kullanışlı, enerji sınıfı ne olmalı? gibi soruların yanıtlarını verebilmelisiniz. Bu yazıda derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun tüm yanıtlarını detaylarıyla bulacaksınız.

Hangi Tip Derin Dondurucu Daha Kullanışlı?

Hangi Tip Derin Dondurucu Daha Kullanışlı?
Hangi Tip Derin Dondurucu Daha Kullanışlı?

Buzdolabına göre daha fonksiyonel olmasıyla dikkatleri üzerine çeken derin dondurucu, özellikle kalabalık aileler tarafından son zamanların en çok tercih edilen beyaz eşyalarındandır. Peki hangi tip derin dondurucu daha kullanışlı?

Tüketicilerin kullanım alışkanlıkları, yatay ve dikey derin dondurucu tipleri, derin dondurucunun kapasitesi, enerji sınıfı, gürültü seviyesi, elektrik kesintilerine karşı dayanıklılığı, kullanılan teknolojinin seviyesi, teknik servis desteği ve garanti süresi gibi bir çok etken tüketicilerin karar aşamasında önemli bir rol oynamaktadır. Eğer derin dondurucu satın almak istiyor ama araştırmaya nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı için bu yazı tam da size göre.

Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli diye düşünüyorsanız bu işe ilk olarak ihtiyaç duyduğunuz dondurucu modelini seçmekle başlayabilirsiniz. Derin dondurucular büyüklük ve soğutma özellikleri bakımından iki ayrı alt başlığa ayrılırlar.

Büyüklük sınıflandırmasına göre enine daha geniş olan (sandık tipi) yatay derin dondurucu ve boyuna daha uzun olan (çekmeceli) dikey derin dondurucu olmak üzere iki farklı çeşidi mevcuttur. Derin dondurucuya yerleştirilecek gıdaların çeşidi ve derin dondurucunun mekan içinde yerleştirileceği alan için oldukça önemli bir tercihtir.

Bir diğer alt başlıksa buzdolabınızın soğutma sistemidir. Derin dondurucularda No Frost ve statik olarak iki seçenek mevcuttur. No Frost derin dondurucular oluşan karlanmayı engelleyecek sisteme sahip oldukları için tercih edilmektedir. Statik dondurucularda bu sorunu engellemeye yönelik herhangi bir sistem olmadığı için karlanma yapabilir. Ama fiyat olarak diğer opsiyona kıyasla daha ucuzdur.

Hacmine Göre Derin Dondurucu Nasıl Seçilir?

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabının ilk basamağı olan genişlik konusu oldukça önemlidir. Yatay ve dikey olmak üzere ikiye ayrılan derin dondurucu çeşitleri kapladığı alan ve iç hacmi arasında barındırdığı farklılıklar dolayısıyla satın almak isteyenlerin aklını karıştırabiliyor.

Yatay (Sandık Tipi) Derin Dondurucu

Daha büyük gıdaları muhafaza etmek için yatay olarak tasarlanan bu modelin kapağı genelde yukarıya doğru açılır. Sandık tipi derin dondurucuda besinler dondurucu içindeki sepetlere yerleştirilerek saklanır. Hacim olarak dikey derin dondurucudan daha büyüktür. Kullanım açısından kolaylık sağlamasına rağmen boyuna daha uzun olduğundan kapladığı alan oldukça fazladır.

Dikey (Çekmeceli) Derin Dondurucu

Çekmeceli derin dondurucu olarak da bilinen bu model görünüş olarak buzdolabına benzemektedir. İçerisindeki çekmeceler daha küçük gıdaları düzenli bir şekilde saklamaya yardımcı olur. Yatay derin dondurucuya kıyasla daha az gıda muhafaza edilebilmesine rağmen bu modelin kapladığı alan oldukça azdır.

Çamaşır makinenizin ömrünü uzatmak için temizleme önemli bir etkendir. Çamaşır makinesi nasıl temizlenir? Sizlere ayrıntılarıyla anlattık!

Soğutma Sistemine Göre Derin Dondurucu Nasıl Seçilir

Soğutma Sistemine Göre Derin Dondurucu Nasıl Seçilir
Soğutma Sistemine Göre Derin Dondurucu Nasıl Seçilir

Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun bir diğer basamağında karşımıza soğutma sistemine göre iki farklı seçenek çıkıyor. No Frost ve statik dondurucu olarak ikiye ayrılan derin dondurucu modelleri hakkında kısaca bahsedelim.

No Frost Derin Dondurucu

Derin dondurucunuzda karlanma problemiyle karşılaşmak istemiyorsanız tercihinizi No Frost seçeneğinden yana yapmalısınız. Derin dondurucuların içerisinde az da olsa nemli hava bulunmaktadır. Bu nemli hava donma sıcaklığına ulaştığında karlanma meydana getirir. İşte No Frost modellerde yer alan evaporatör isimli cihaz sayesinde belirli aralıklarda buharlaştırma yaparak karlanma sorununun önüne geçmektedir.

Statik Derin Dondurucu

Bu tip derin dondurucularda karlanmayı önleyen bir sistem bulunmadığından dolayı dondurucunun kapağı açılıp kapandıkça içinde biriken nemli havadan dolayı karlanma meydana gelir. Bu yüzden dondurucunun içerisinde biriken buzların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Statik model derin dondurucunun diğer seçenek olan No Frost derin dondurucuya kıyasla tek avantajı daha uygun fiyatlı olmasıdır. Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli diye düşünen tüketicilerin bilgi sahibi olmak istediği konulardan biridir.

Kapasitesine Göre Derin Dondurucu Seçimi

Kapasitesine Göre Derin Dondurucu Seçimi
Kapasitesine Göre Derin Dondurucu Seçimi

Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun önemli bir basamağı olan dondurucu kapasitesi oldukça kritik bir konudur. Kapasitesi arttıkça kapladığı alanı da büyüyen derin dondurucuların boyutu çoğunlukla litre üzerinden ifade edilir.

Genel olarak yatay derin dondurucular dikey olan modele kıyasla daha geniş olduğundan dolayı büyük gıdaları saklamak isteyenlerin tercihidir. Dikey derin dondurucular ise daha küçük parçaları saklamaya yarayan ve düzen arayan tüketiciler için idealdir. Bu durumda derin dondurucu seçiminizi ihtiyacınız doğrultusunda gerçekleştirerek tercihinizi buna göre yapabilirsiniz .

Ayrıca buzdolabı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz yazısına göz atarak beyaz eşyalar hakkında pratik bilgilere sahip olabilirsiniz.

Derin Dondurucu Enerji Sınıfı Ne Olmalı?

Derin Dondurucu Enerji Sınıfı Ne Olmalı
Derin Dondurucu Enerji Sınıfı Ne Olmalı

Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun önemli bir cevabı da enerji tasarrufu miktarıdır. Derin dondurucular da tıpkı buzdolapları gibi uzun süre boyunca fişi çekilmeden çalışan cihazlardır. Bu yüzden harcanan elektrik miktarı ve bu miktardan elde edilebilecek maksimum tasarrufu sağlamak oldukça önemli bir konudur.

Eğer sizde derin dondurucu enerji sınıfı ne olmalı? Diye düşünüyorsanız cevabını söylüyoruz. Enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G harfleriyle belirtilmektedir. Harfler ilerledikçe alınan enerjinin verimliliği düşer, kısacası enerji tüketimi artar. Bu sebeple satın alınacak derin dondurucunun fazla elektrik harcamaması için A, A+, A++, A+++ olmasına dikkat edilmelidir.

En Sessiz Derin Dondurucu

En Sessiz Derin Dondurucu
En Sessiz Derin Dondurucu

Kullanıldığı süre boyunca devamlı çalışacak olan derin dondurucu için bir diğer önemli konu çıkardığı ses seviyesidir. Enerji etiketinin hemen üstünde belirtilen bu özellik, derin dondurucu çalışırken çıkardığı sesin rahatsızlık vermemesi için önemlidir. Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna verilecek cevap için önemli etkenlerden biridir.

Derin dondurucunun çıkardığı ses seviyesi, desibel yani dBA ile ifade edilir. Desibel değeri yükseldikçe dondurucunun çalışırken oluşturduğu ses seviyesi de yükselir. Dikey derin dondurucularda bu seviye genellikle 36 dBA ila 39 dBA arasındadır. Yatay derin dondurucularda ise bu seviye 39 dBA ya da 40 dBA’dır. Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? sorusuna yanıt vermeye devam edebiliriz.

Ek yazı: Bosch Çamaşır Makinesi Sembolleri ve Anlamları

Teknolojilerine Göre Derin Dondurucular

Teknolojilerine Göre Derin Dondurucular
Teknolojilerine Göre Derin Dondurucular

Yukarıda bahsedilen derin dondurucu seçimi için kritik olan özellikleri seçtikten sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer durum, derin dondurucunun sahip olduğu teknolojik özelliklerdir. Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevaplıyoruz. Bu başlık altında derin dondurucu alırken nelere dikkat edilir sorusunu detaylandırarak cevaplandıracağız.

Multimode Özelliği

Buzdolabında yeterli alan olmadığı ve fazladan soğutucu bir depolama alanına ihtiyaç duyulduğu anlar için üretilen bu teknoloji sayesinde derin dondurucunuzu hem buzdolabı hem de dondurucu olarak kullanabilirsiniz.

Multimode özelliğine sahip olan derin dondurucu modellerinde 8 adet bölme bulunmaktadır. En alttaki dört bölme sadece dondurucu özelliğine sahipken, üstteki dört bölme dondurucu, soğutucu ya da kapalı olarak kullanabilme seçeneği vardır.

Hızlı Dondurma Özelliği

Gıdaların besin değerini korumayı amaçlayan bu özellik sayesinde yiyecekleriniz hızlıca donacağı için ilk günkü tazeliğini koruyarak sağlıklı beslenmiş olursunuz.

Kapı Yönü Değiştirme Özelliği

Derin dondurucu seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli sorusunun oldukça göz ardı edilen bir basamağı olan bu özellik, pratik kullanım için önemlidir. Satın aldığınız derin dondurucuyu yerleştirmek istediğiniz alana her ne kadar uyumlu da olsa dolap veya raf tarzı mobilya sebebiyle kapısının tam açılmaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kurtarıcı olan bu özellik sayesinde kapının uygun yöne açılması sağlanabilir.

Kolay Kapı Açma Mekanizması

Gıdaların sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için dondurucu sıcaklığının düşük olması gerekmektedir. Bu durum dondurucunun iç ve dış sıcaklık farkının yüksek olmasına sebep olmaktadır. Oluşan yüksek basınç kaynaklı dondurucunun kapağı açılması zor olmaktadır.

Kolay kapı açma mekanizmasına sahip olan yeni nesil derin dondurucuları tercih ederek bu duruma engel olabilirsiniz.

Derin Dondurucu Kullanımında Enerji Tasarrufu Tavsiyeleri

Satın alındığı tarihten itibaren temizlendiği zaman hariç neredeyse ömrünü doldurana kadar çalışan derin dondurucular için enerji tasarrufu önemli konulardan biridir. Bu başlık altında sizlere gerekli enerji tasarrufunu yapmanız için öneriler sunacağız.

  • Derin dondurucunun hangi enerji sınıfına ait olduğu en önemli maddelerden bir tanesidir. A, A+ A++ ya da A+++ sınıfına ait olması harcayacağı elektrik bakımından faturanızı hafifletecektir.
  • Derin dondurucular güneş ışığına direkt maruz kalmamalıdır. Daha az enerji harcayarak daha yüksek performans elde etmek için ısı yayan ocak ya da fırın benzeri kaynaklardan uzak yerlere yerleştirilmeleri tavsiye edilir.
  • İhtiyaç olmadığı durumlarda derin dondurucunun kapağı açık kalmamalıdır.
  • Derin dondurucularda uzun süreli kullanıma bağlı olarak lastikler eskiyip yıpranabilir. Bu durumda deforme olan lastiklerin değişimini yaparak enerji tasarrufu ederek dondurucunuzdan aldığınız performansı arttırabilirsiniz.
  • Sıcak yiyecek veya içecekleri dondurucuya yerleştirmek içerideki havayı ısıtacağından dolayı kompresör dondurucu içerisindeki havayı soğutmak için daha çok enerji harcayacaktır. Aynı zamanda diğer yiyecek ve içeceklerin çözünmesine engel olmak için oda sıcaklığında yerleştirmek gerekmektedir.

Bu yazımızda sizleri derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevaplamaya çalıştık. Sorularınız için bize ulaşabilirsiniz!

Yorum yapın